1. Gooi je koelkast en vriezer niet te vol. Als er te veel voedsel in zit, gaat de koelkast harder werken om alles koud te houden. Probeer dus altijd wat ruimte over te houden.
2. Zorg ervoor dat je apparaten energiezuinig zijn. Op het energielabel kun je zien hoeveel energie een apparaat verbruikt. Kies bijvoorbeeld een wasmachine of föhn met energielabel A+++
3. Gebruik je verwarming, koelkast en vriezer niet langer dan nodig is. Als je ze korter aan laat staan, bespaar je energie.
4. Ventileer je huis goed. Zo voorkom je dat er vochtigheid ontstaat, waardoor schimmels kunnen groeien. Bovendien verlaagt ventileren de temperatuur in huis, waardoor je minder snel de verwarming aan hoeft te zetten.
5. Zet energiezuinige lampen in huis. LED-lampen gaan veel langer mee en verbruiken minder energie dan gewone gloeilampen.
6. Stand-by is energieverspilling. Zet daarom je tv, computer, stereo en andere apparaten uit als je ze niet gebruikt. Het scheelt al snel een paar euro per jaar in je energierekening.
7. DOE MEE MET ANONIEM EN BESPAAR SAMEN! Samen staan we sterker tegen de hoge energieprijzen. Doe dus mee met energiecoöperaties en bespaar samen met anderen op je energiekosten.
8. Is je energiecontract bijna afgelopen? Zorg dat je tijdig opzegt en overstapt naar een andere energieleverancier. Zo weet je zeker dat je niet teveel betaalt voor je energie.
9. Heb je een zonnepaneel? Gebruik de gratis energie van de zon en bespaar op je energierekening. Zonnepanelen zijn een investering, maar uiteindelijk verdien je die er wel weer uit.
10. Laat je huis isoleren. Is je huis goed geïsoleerd, dan bespaar je energie. Er zijn verschillende soorten isolatie, zoals vloerisolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie. Kies de isolatie die het beste bij jouw huis past.